Select Page

Suomalaisen nykytaiteen lupaavimmiksi, tai kiinnostavimmiksi taiteilijoiksi nostetaan vuosittain lista nimiä, jotka julkaistaan eri tahojen toimesta. Yle uutisoi vuonna 2015 vuolaasti taiteilijoista, joista uskotaan lähitulevaisuudessa kuultavan lisää. Taloustieto puolestaan listaa taiteen kuumimmat nimet vuosittain. Kuka tahansa voi uskoa kenen tahansa taiteilijan edesottamusten jouduttavan tämän halutuimpien taiteilijoiden kastiin, ja toki objektiivinen tapa määrittää taiteen ja sen tekijän suosiota on lähes kiistatta olemassa. Tällaiseksi indikaattoriksi voidaan valikoida näyttelyaktiivisuus koti- ja ulkomailla, töiden kysyntä museoiden ja yksityishenkilöiden kokoelmiin sekä myyntihinnat ja teosten menekki.

 

NYKYTAITEEN UUDET NIMET

Yleiseen arvostukseen vaikuttavat monet ulkoiset tekijät, kuten trendit ja medianäkyvyys. Siksi taideteosten myyntimäärät ja näyttelytaajuus eivät yksiselitteisesti kerro taiteilijan objektiivisesta lahjakkuudesta ja teknisestä kyvykkyydestä. Taiteen suhteen kyse on aina subjektiivisen kokemuksen arvottamisesta, joten monet loistavat kyvyt jäävät tunnustamatta puhtaasti siksi, ettei media valikoi heitä suosikeikseen, ettei heillä ole riittävästi oikeita suhteita uransa edistämiseksi ja ettei heidän edustamansa taidesuunta ole yleisesti suosittua.

 

VIIME VUOSIEN SUOSITUIMPIA TAIDESUUNTAUKSIA JA NIIDEN EDUSTAJIA

Valokuvataiteesta on tullut Suomelle todellinen vientituote. Valokuvaa ja digitaalista kuvankäsittelyä käytetään osana taideteoksia ja niiden valmistusprosesseja. Ansioitunut ammattivalokuvaaja Terhi Ylimäinen on kuvannut sekä potretteja että keikka- ja tilannekuvia useisiin eri julkaisuihin pääasiassa musiikkialalla, mutta hänen portfoliostaan löytyy myös maailmalla kuvattuja hätkähdyttäviä teoksia. Ylimäisen tavaramerkkinä toimivat myös tummanpuhuvat öljymaalaukset, joiden aihepiiri liikkuu voimakkaasti musiikin kentällä esittäen artisteja ja muita ihmishahmoja. Ylimäisen taidetta on esitetty laajasti eri näyttelyissä, myös Helsingin Nykytaiteen museo KIASMA:ssa.
Sekatekniikat, joissa yhdistellään useita eri menetelmiä ja materiaaleja, ovat myös suosittuja. Tästä kategoriasta voidaan nostaa esille mm. vuonna 1976 syntynyt tekstiili-kuvataiteilija Mirja Marsch, jonka työssä sekoittuvat tekstiilivärein kankaalle maalatut kuva-aiheet, joihin Marsch lisää elementtejä kirjomalla. Taiteilija työstää myös huopaa ja on niin ikään käyttänyt osassa töitään valokuvia. Marschin ilmaisu on laajentunut korutaiteenkin puolelle.
Vuonna 1979 Rantasalmella syntynyt Kaisa Juntunen puolestaan tekee metalligrafiikkaa ja kaiverruksia liuskekiville, puupiirroksia sekä maalauksia. Taiteilijoita yhdistävät teosten naisaiheet sekä luonnon ilmentyminen; Marschilla kukkaset ja esimerkiksi linnut, Juntusella perhoset sekä painotyössäkin käytetyt lehdet.

 

NYKYTAITEEN KUUMIMPIA NIMIÄ VUOSINA 2015-2017

Asiantuntijat ovat nimenneet taidemarkkinoilta tunnettuja, suosittuja aktiivitaiteilijoita nykytaiteen lupauksiksi, joista voidaan olettaa kuultavan tulevina vuosina. Kyseisten taiteilijoiden työt ovat herättäneet kiinnostusta keräilijöissä ja niistä tehdään kyselyitä tasaiseen tahtiin. Taiteilijoita yhdistävät taidealan opinnot eri taidekorkeakouluissa ja vastaavissa opistoissa sekä suhteellisen nuori ikä, mikä liittyy uutisoinnin tematiikkaan nuorista tulevaisuuden toivoista. Seuraava lista on koostettu taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorinin nimeämistä taiteilijoista sekä Ylen uutisoimista alle 35-vuotiaista taiteilijoista.

 

KIINNOSTAVIA NYKYTAITEILIJOITA VUOSINA 2015-2017 OVAT:

Karoliina Hellberg, Janne Räisänen, Kim Simonsson, Johanna Lumme, Reima Nevalainen, Samuli Heimonen, Ville Kylätasku, Netta Tiitinen, Lauri Laine, Miikka Vaskola, Carolus Enckell, Sami Lukkarinen, Kuutti Lavonen, Rauha Mäkilä, Teemu Korpela, Tiina Suikkanen, Marjatta Tapiola, Eila Maaret Forsström, Nanna Susi, Petri Ala-Maunus, Eliya Zweyberg, Heikki Marila, Anna Retulainen, Pekka Sassi, Leena Nio, Jenna Sutela, Timo Tähkänen, Bita Razavi, Arja Kärkkäinen, Henri Ijäs, Inma Herrera, Johanna Heikkilä, Ulla Kokki, Maria Teeri, Janne Nabb, Roma Auskalnyte.