Select Page

Suomalainen kuvataide on 1800-luvulla alkunsa saaneen historiansa aikana imenyt vaikutteita niin idästä kuin lännestäkin. Vuodet 1880-1910 tunnetaan Suomen taiteen kulta-aikana, sillä silloin maamme taide sai ensimmäistä kertaa kansallisen ilmeen nousten myös kansainväliselle tasolle. Taiteen kultakausi ilmeni musiikissa, kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa.

Aikakauden arvostetuimpana hahmona muistetaan Akseli Gallen-Kallela, joka kuuluu edelleen tunnetuimpien suomalaisten taiteilijoiden kärkikastiin. Muita ajan huippunimiä olivat muun muassa kansallissäveltäjämme Jean Sibelius, Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin lukeutuva Eino Leino sekä arvostetuimpiin suomalaisiin modernistisiin kuvataiteilijoihin lukeutuva Helene Schjerfbeck. Myös muun muassa Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat suunnitellut Emil Wikström sekä itse asemarakennuksen monien muiden suomalaisten maamerkkien ohella piirtänyt Eliel Saarinen ovat suomalaisen kuvataiteen kulta-ajalla vaikuttaneita suurnimiä.

 

NYKYTAITEEN ARVOSTETUIMMAT TEKIJÄT

Suomalaisen kuvataiteen kenttä käsittää tänä päivänä suuren ja monipuolisen määrän taiteilijoita, joiden tuotannossa näkyvät vahvasti niin kansainväliset vaikutteet kuin kotimaisen taidehistorian palasetkin. Sen lisäksi, että kansainväliset vaikutteet ovat vahvasti läsnä tämän päivän suomalaisessa taiteessa, on suomalainen kädenjälki yhä tutumpaa myös maamme rajojen ulkopuolella. Mainio esimerkki tästä on Suomen menestyksekkäimpien ja arvostetuimpien nykytaiteilijoiden joukkoon kuuluvan Nanna Suden taide, joka on kerännyt rutkasti suosiota myös ulkomailla. Nanna Susi maalaa teoksensa ekspressiiviseen tyyliin, vahvoja pigmenttejä sekä paksuja maalikerroksia käyttäen.

Miltei jokainen suomalainen tunnistaa varmasti Kaj Stenvallin nimen tai ainakin tämän kädenjäljen. Stenvall tunnetaan erityisesti Disney-vaikutteisista ankkamaalauksistaan, jotka ovat tehneet taitelijasta yhden aikojemme suurnimistä. 1960-luvun lopulla uransa aloittanut taidemaalari on tehnyt pitkän uran, joka jatkuu tuottoisana vielä tänäkin päivänä. Huippusuosittujen ankkojen lisäksi maalauksissa esiintyy tätä nykyä muun muassa poliittisia vaikuttajia aina Vladimir Putinista Donald Trumpiin ja Juha Sipilään.

 

SUOMALAISTEN SYDÄMET SYKKIVÄT TOVE JANSSONILLE JA JUICE LESKISELLE

Kun suomalaisilta kysytään heidän arvostamistaan kotimaisista taiteilijoista, esiintyvät taitelija-kirjailija Tove Jansson sekä niin laulaja-lauluntekijänä, sanoittajana että runoilijanakin tunnettu Juice Leskinen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä nämä nimet ovat tuttuja jokaiselle suomalaiselle vauvasta vaariin ja heidän taiteensa on kiistatta merkittävä osa suomalaista kulttuuria.
Juice Leskisen nerokkaat sanoitukset ja tarttuvat sävelmät ovat lunastaneet taiteilijalle pysyvän paikan Suomen arvostetuimpiin kuuluvana taiteilijana. Häntä on tituleerattu niin suomalaisen rock-musiikin isähahmoksi kuin maamme pop-musiikin kulmakiveksikin. Tove Jansson puolestaan tunnetaan ennen kaikkea muumihahmojen luojana, mutta tuottelias taitelija on lukemattomien muumikirjojen ja -sarjakuvien lisäksi tehnyt paljon muutakin. Jansson itse piti itseään ennen kaikkea taidemaalarina ja taulujen lisäksi hän on maalannut koristemaalauksia muun muassa Auroran lastensairaalaan ja useisiin kouluihin. Muumikirjoja ja Janssonin muita teoksia on käännetty 45 kielelle, mikä tekee hänestä Suomen käännetyimmän kirjailijan.